Strict Standards: Declaration of action_plugin_importoldchangelog::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /var/www/lundarallarna.se/public_html/wiki/lib/plugins/importoldchangelog/action.php on line 8

Strict Standards: Declaration of action_plugin_importoldindex::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /var/www/lundarallarna.se/public_html/wiki/lib/plugins/importoldindex/action.php on line 57

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/lundarallarna.se/public_html/wiki/lib/plugins/importoldchangelog/action.php:8) in /var/www/lundarallarna.se/public_html/wiki/inc/auth.php on line 313

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/lundarallarna.se/public_html/wiki/lib/plugins/importoldchangelog/action.php:8) in /var/www/lundarallarna.se/public_html/wiki/inc/actions.php on line 163
Modulbana i nollan [Lundarallarna.se]
 

Modulbana i nollan

Allteftersom Olunda växte fast allt starkare i lokalen så uppstod åter behovet av att kunna visa upp nollan på utställningar. Samtidigt ville vi utöka Olunda med mer spår. Resultatet av våra funderingar blev att vi började bygga på ett sockerbruk. Problemet var som vanligt lokaliseringen. Efter en del funderingar bestämde vi oss för att plocka ner ett par vitrinskåp som hängde på väggen och istället bygga en anläggning där. Enda haken var gången in till det av Lundarallarna mycket utnyttjade fikarummet gick mellan vår anläggning och lokaliseringsorten för det projekterade sockerbruket. Georg löste dock detta problem. Han åkte ut till Revinge och mätte upp en av Bjärred-Lund-Harlösa Järnvägs bågbroar. Med mått och foton på BLHJ bron som grund byggde han en bro som går över gången till fikarummet. För att inte blockera farleden för mycket gjorde han dessutom bron svängbar.

Sockerbruket var alltså den första delen av modulbanan. Därefter har ytterligare moduler tillkommit. Första gången vi ställde ut modulbanan var i Eslöv den 4 oktober 2008. Då bestod banan av Sockerbruket och Poppelskogen.

Sockerbruket

År 2005 bröt vi mark för (snickrade en hylla i plywood) och byggde spåret fram till bron som leder från Olunda till Sockerbruket. Därefter började vi bygga de två sektioner som utgör denna modul.

Elektrisk provdrift inleddes 2009-11-03 på sträckan Olunda - Sockerbruket. Vi har med andra ord kopplat strömmen till bron mellan Olunda och Sockerbruket. Det hela bygger på att en mikrobrytare känner av om bron är på plats. Då, och endast då, matas Sockerbruket med ström från Olunda och växeln till bron låses upp. Normalt är växeln låst så att man inte kan köra ut på spåret till bron.

Sträckan invigdes 2009-11-10. Vi kan nu köra fritt mellan den fasta anläggningen (Olunda) och de två moduler som vi har plats att ha uppe permanent (Sockerbruket).

Poppelskogen

Poppelskogen

Jag byggde Poppelskogen under perioden juni till oktober 2008. Tanken var att inför de utställningar vi hade inbokade för hösten 08 utöka körsträckan med 50%. Modulen skall som kontrast till sockerbruket visa en järnvägssträcka som slingrar sig fram genom ett lövskogslandskap.

Banken

Bakgrunden till denna modul var att jag i förrådet hittade en färdig ”låda” som tidigare använts för ljudtester inför bygget av Lundby Revlösa. Namnet Banken fick den dels för att den skall föreställa en järnvägsbank som går över en dal men också för att bygget startade mitt under bankkrisen hösten 2008.

Projekt 360

Målet med Projekt 360 var att få möjlighet till obegränsad körsträcka utan riktningsändring i skala 0, normalspår. Det är inte rimligt att vi kan få en permanent möjlighet till detta vår lokal. Målet var istället att kunna göra det på utställningar. Projektet omfattade konstruktion och bygge av ett antal kurvsektioner (moduler) som tillsammans skulle utgöra en 360º cirkel. Sektionerna skulle gå att koppla till befintliga raksträckor (sockerbruket och skogen). Efter en del funderande beslöts att lägga dessa planer på is. Vi tar ett mindre första steg och börjar med Projekt 90.

Projekt 90

Avsikten med projekt 90 är att utöka modulbanan med en 90 graders kurva och en fiddle yard. Vi kommer inte att kunna köra kontinuerligt som med en rundbana men sträckan blir tillräckligt lång för att generera intressant trafik.

Modulstandard

För att få största möjliga flexibilitet bör vi bygga framtida moduler efter en definierad standard. Helst en standard som redan finns så vi slipper uppfinna allt från början.

Kan vi använda en befintlig standard så kan vi kanske också en dag åka iväg till en modulträff och koppla ihop våra moduler med andras moduler.

All text som finns på sidan om modulstandarden är förslag öppna för diskussion

Att göra

Förslag på saker att göra inför nästa utställning

  • Bygg om spåret ut från sockerbrukets vänstra sida så att det blir rakt och passar till modulstandarden.
  • Gör så att sockerbruket kan kopplas ihop igen med Olunda. Kräver både en mekanisk och elektrisk insats
  • Inrätta någon form av pendelautomatik
  • Bygg in ljud i fler lok
  • Justera ljudet i Y-loket så att det puffar saktare
  • Reparera den trasiga växeldriven på Sockerbruket
 
modulbana_i_nollan.txt · Senast uppdaterad: 2010/07/04 09:23 av olof
 
Om inte annat angivet, innehållet i denna wiki är licensierat under följande licenser:CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki