Strict Standards: Declaration of action_plugin_importoldchangelog::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /var/www/lundarallarna.se/public_html/wiki/lib/plugins/importoldchangelog/action.php on line 8

Strict Standards: Declaration of action_plugin_importoldindex::register() should be compatible with DokuWiki_Action_Plugin::register($controller) in /var/www/lundarallarna.se/public_html/wiki/lib/plugins/importoldindex/action.php on line 57

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/lundarallarna.se/public_html/wiki/lib/plugins/importoldchangelog/action.php:8) in /var/www/lundarallarna.se/public_html/wiki/inc/auth.php on line 313

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/lundarallarna.se/public_html/wiki/lib/plugins/importoldchangelog/action.php:8) in /var/www/lundarallarna.se/public_html/wiki/inc/actions.php on line 163
Banken [Lundarallarna.se]
 

Banken

Bakgrund

Bakgrunden till denna modul var att jag i förrådet hittade en färdig ”låda” som tidigare använts för ljudtester inför bygget av Lundby-Revlösa. Eftersom jag just blivit (nästan) färdig med Poppelskogen fortsatte jag av bara farten. När jag byggde Poppelskogen var det första gången jag hade förmånen av egen trädgård, egen verkstad och fint väder. Kombinationen visade sig oerhört effektiv vid modulbygge. När man skall göra något som stökar ner är det bara att bära ut modulen utomhus och jobba på.

Motiv och namn

Namnet Banken fick modulen dels för att den skall föreställa en järnvägsbank som går över en dal men också för att bygget startade mitt under bankkrisen hösten 2008. Det blir en modul med måtten 1505 * 300 mm. Vi får hoppas att ingen spårar ur uppe på banken. Eftersom modulen är så small så innebär en urspårning tyvärr en enkel resa ner i golvet.

Lådan

Jag startade som sagt med en färdig plywood-låda. När jag röjt undan de H0 spår som kvar efter ljudtesterna grundade och lackade jag lådan. Detta efter erfarenheter från Poppelskogen. Det är mycket lättare att göra rent ramen från färgspill när den är lackad.

Nästa steg blev att borra hål i locket med en hålsåg. Ursprungligen var tanken att spara vikt och vikten minskade med ett 1/2 kg men hålen innebar också att ljudnivån sjönk avsevärt. En massa resonans försvann helt enkelt när locket förvandlades till ett spjälverk. Jag kunde borrat ytterligare en rad hål men jag tröttnade så modulen är kanske lite för tung.

Landskapsunderbyggnad

För att prova något nytt så har jag den här gången byggt landskapet av blå cellplast. Jag har använt en smält-såg för att skära plasten.

Lärdomen av detta är att det är väldigt svårt att skära på fri hand. Sågen har ingen styrsel utan sticker iväg i den riktning man råkar trycka. Man kan inte heller skifta grepp på sågen utan att först stänga av strömmen. Det behövs alltid någon form av mall eller stöd att dra tråden längs.

Resultatet blev på det stora hela bra. Det hade blivit bättre om jag utgått från en skiva som var lika tjock som landskapet skulle bli istället för en centimeter tjockare. Då hade jag sluppit flera komplicerade snitt. Till slut blev det sju delar cellplast som limmades fast på lådan med vitlim.

Lådan och grundläggande landskap

Räls och banvall

Rälsen är Micro Engineerings 0-skaleräls. Jag har målat slipers och glesat ut slipersen enligt tips i Modelltåg så nu är slipersavståndet enligt SJ banlära.

Banvallen är korkbanvall för LGB som jag smalat in två cm.

Gavelprofil

Frågan om vilken standard för ändstycke vi skall använda på våra moduler är ännu inte avgjord när detta skrevs. Jag använde en profil från MCB i Braunschweig (se sidan om Modulstandard för 0-modulerna). Eftersom min modul bara är 30 cm bred blev det dock inte så mycket som kom med mer än dikeskanten.

Bilder

2008-10-252008-10-26 2008-11-092008-12-162008-12-162009-03-24

 
banken.txt · Senast uppdaterad: 2009/03/28 17:10 av olof
 
Om inte annat angivet, innehållet i denna wiki är licensierat under följande licenser:CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki